Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Tres cims de la serra d'Aralar: Gambo Txiki, Gambo i Txindoki

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 6237
Vegades que s'ha descarregat el track: 2484
Aquesta ruta recorre els principals cims de la serra d'Aralar: el Txindoki o Larrunarri, i el Gambo i el seu veí, el Gambo Txiki. És un itinerari interessant per descobrir aquesta serra, ja que per fer els cims l'haurem de resseguir en bona part, i en podrem tenir així una visió força completa. El cim més freqüentat és el Txindoki, ja que es troba a l'extrem de la serra i és el més proper al punt de sortida. A més, la seva forma piramidal i aïllada ha fet que rebi el sobrenom de Cerví basc, per la similitud que té amb la muntanya alpina. Pujar-hi per la via normal és fàcil, tot i un desnivell pronunciat en el darrer tram, però també té ascensos més complicats, com la cresta oest, amb passos de IIIº i IVº, que fan que la muntanya sigui apta per a tots els gustos.
r1842.jpg r1843.jpg r1844.jpg r1845.jpg r1846.jpg r1847.jpg r1848.jpg r1849.jpg r1850.jpg r1851.jpg r1852.jpg r1853.jpg r1854.jpg r1855.jpg r1856.jpg r1857.jpg r1858.jpg r1859.jpg r1860.jpg r1861.jpg r1862.jpg

Arribats a Larraitz veiem un trencant a la dreta amb zona d'aparcament per a cotxes. Al final d'aquest carrer neix una pista tancada amb cadena que avança en direcció oest vorejant el Txindoki per la dreta. Pugem per la pista fins trobar a la nostra esquerra un camí amb uns graons de fusta en la part inicial. El prenem i aviat creuem la pista que pujàvem. Continuem pujant per sender amb alguns trams erosionats per l'aigua o amb fang que superem gràcies a unes fustes col·locades. Passem pel costat d'una font i d'algun rètol explicatiu i finalment arribem al trencant de Zirigarate, quan ja hem vorejat el pic i ens hem situat a la cara est. Seguim els indicadors del PR Gi 2009 cap a Alotza i ens enfilem a una zona de rasos. Passem pel costat de les bordes de Zirigarate, i sempre amb tendència a avançar cap al sud-est arribem a l'ampli pla d'Alotza, on hi ha un tancat per a bestiar. Prop d'uns rètols hi ha ajagut el menhir de Saltarri. Continuem seguint el PR Gi 2009 cap a Igaratza i passem pel costat d'una estela metàl·lica. La deixem a la dreta i seguim el curs d'un torrent a la nostra esquerra, en direcció est. Passem pel costat d'una font i d'una taula d'orientació. Al fons tenim del Gambo Txiki. El camí baixa una mica per creuar el torrent i per prat ens dirigim cap al nostre objectiu, ben visible gràcies a la seva cresta retallada. Arribem al Gambo Txiki (1377 m) i des d'allà veiem davant el Gambo, que tot i no destacar com el Txindoki, és, amb 1413 m d'alçada, el cim és alt de la serra d'Aralar. Per arribar-hi reculem una mica fins al coll i ens dirigim cap al nostre objectiu, que tot i semblar allunyat, assolim aviat. Des del Gambo desfem camí fins a la carena que neix al collet sota el Gambo Txiki. La flanquegem per sota per un camí que ens situa a un pla. Ara anem seguint la carena que ens portarà al coll d'Egurral, sota el Txindoki, i que ens permetrà coronar algun cimet més, com és el cas de l'Arrubi (1319 m). La pujada fins al Txindoki és força dreta, però sense dificultat si el terreny està en bones condicions. Finalment assolim el cim. Fem la baixada desfent el camí fins al coll d'Egurral i aquí seguim el camí habitual de pujada al Txindoki, ben evident i amb marques de pintura groga, fins al trencant de Zirigarate, on retrobem el camí de pujada.

Punt de sortida Emita de Larraitz
Accés al punt de sortida Arribem a Larraitz des d'Ordizia, on accedim per l'autovia A-1 de Sant Sebastià cap a Vitoria.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: La pujada al Txindoki pot ser complicada amb terreny humit i fang. La boira baixa pot dificultar l'orientació dalt la serra, ja que el camí no és definit i es fa per prat.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.346 m
Desnivell positiu: 1.300 m
Durada: Unes 5 hores
Distància recorreguda: 17 km
Cartografia i bibliografia:
Època aconsellable: Tot l'any, però evitant els dies amb neu o gel al Txindoki
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.